Běháme v terénu #1 – Jak vybrat správné boty?

Běháme v terénu #1 – Jak vybrat správné boty?

Každý zasvěcený běžec ví, jak krásné jsou závody terénní. Ale kdy si troufnout na první takovou výzvu?

Závody v terénu se mnohým liší od těch po silnici. Zejména častými změnami terénu, které mohou kdejakému hobbíkovi pěkně zamotat hlavu. Při běhu po silnici se musíme vypořádat většinou jen s kostkami, které jsou pro kotníky jistě nepříjemné. S tím samým musíme počítat i v terénu, ovšem zde místo kostek máme kořeny, kameny a spadané větve. První věcí, kterou bychom měli udělat, je koupit si vhodnou obuv!

S DOBRÝMI BOTAMI JDE VŠECHNO LÍP!

Není definováno, jaké boty jsou na co, ale můžeme je rozpoznat podle některých zásadních rozdílů. Tím prvním je podrážka. Trailové boty mají zespodu několik řad tzv. špuntů nebo hřebů. Špunty jsou vyrobené ze stejného materiálu, nejčastěji gumoviny, jako podrážka. Bývají vysoké od 0,5 do 2 centimetrů a mají za úkol zlepšit přilnavost k terénu. Hřeby se vyrábí z pevných slitin kovů a mohou být jak do špičky, tak zaoblené. Používají je zejména orientační běžci a skyrunneři, kteří potřebují v běhu do kopce oporu. Nejsou ovšem moc vhodné na silnici, o kterou se dřou a noha má tendenci se v kotníku zvrtávat. Proto je důležité dobře rozmýšlet, na jakém povrchu budeme dnes trénovat, či závodit.

Druhým rozdílem bývá hmotnost. Boty do přírody bývají klidně i o několik stovek gramů lehčí. Důvodem je opět terén, který je proměnlivý a zejména při prudkých stoupáních může být každý gram navíc znát. Lehké boty se nedoporučují na dlouhé závody na pevném povrchu, jelikož nemají stavbu dolní části připravenou na otřesy, které ničí jak kotníkové, tak kolenní a kyčelní klouby.

Dlouhodobou jedničkou na trhu jsou boty Inov, které kombinují jak nízkou hmotnost, tak několik provedení se špunty a hřeby. Cena se pohybuje v rozmezí od 2 do 6-ti tisíc korun.

Kdo by rád dosáhl kvality za nižší cenu, doporučujeme terénní kolekce od Salomonu nebo Reebok, jenž již 5 let vyrábí nejlehčí boty pro trail na trhu. Cena se pohybuje od 1 do 2 tisíc.

Jakou značku bot vybrat? Velký test trialových bot již brzy na 30free.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *