Muž který nehajhloval

Muž který nehajhloval

Jsou fotografie, které zná většina z nás, ale málokdo ví souvislosti toho, co nebo kdo na fotografii je. Jednou z takových scén je fotgrafie davu zdravícího zdviženou pravicí Adolfa Hitlera během stranického sjezdu Nacistické strany v loděnici Blohm & Voss v Hamburku. Uprostřed davu je však muž, který narušuje tento dav. Je 13. června roku 1936 a jistý August Landmesser právě odmítl hajlovat s osatními.

Hitlerův nechvalně známý pozdrav „sieg heil“ (v překladu „Sláva vítězství“) byl přijat nacistickou stranou v třicátých letech jako symbol loajality Vůdci, jeho straně a národu, a od té doby byl povinný i pro všechny německé občany.

August Landmesser v roce 1935

August Landmesser (*1910), dělník v loděnicích, je asi jediný Němec, který na sněmu roku 1936 odmítl vztyčit pravici v Hitlerově přítomnosti, býval dříve oddaným nacistou. K NSDAP se připojil roku 1931 a začal si budovat své postavení, které se později mělo stát jedinou legální politickou příslušností v zemi.

O dva roky později se však stalo něco, co Landmesserův postup zastavilo. Bláznivě se zamiloval do židovky jménem Irma Eckler a v roce 1935 ji požádal o ruku. Nedlouho poté, co bylo jeho zasnoubení s ženou židovského původu odhaleno, byl Landmesser vyloučen ze strany.

August s Irmou se rozhodli podat svou žádost o sňatek v Hamburku, ale jejich svazek byl zamítnut kvůli nově přijatým Norimberským zákonům. I přesto se páru v říjnu roku 1935 narodila jejich první dcera Ingrid.

A zde se na časové linii dostáváme právě k datu 13. června 1936. Během křtu lodě Horst Wesselwiki, se Landmesser odhodlal ke svému symbolickému gestu. Během chvíle, kdy celý dav zdravil Vůdce, on jen stál se zkříženýma rukama. Vlastně se nic převratného nestalo, ale A.L. musel vzít pro toto ohromnou odvahu.

Irma Eckler
Irma Eckler

V roce 1937 chtěl znechucený Landmesser opustit nacistické Německo a utéct i se svou rodinou do Dánska. Byl ale zadržen na hranicích a obviněn ze „zneuctění rasy“, jež bylo tou dobou zakotveno v Norimberských zákonech. Když byl o rok později Landmesser propuštěn pro nedostatek podkladů, bylo mu nařízeno přerušit veškeré styky s Irmou Eckler a svojí dcerou. Když svou rodinu odmítl opustit, porušil tak opět nacistická nařízení a byl proto znovu zatčen a odsouzen k téměř třem rokům v koncentračním táboře. Ženu, kterou miloval, i svoje dítě už nikdy nespatřil…

Tajná policie zatkla také Irmu Eckler, která byla v té době už několik měsíců těhotná a čekala jejich druhou dceru. Malá Irene se narodila už ve vězení a Irma byla krátce poté poslána do ženského koncentračního tábora. Roku 1942 byla Irma Eckler s největší pravděpodobností přeřazena do Centra eutanázie, kde byla společně s dalšími 14000 lidmi zavražděna.

Landmesser po skončení trestu vystřídal několik prací, než byl doku 1944 odveden do války. O pár měsíců později byl na akci v Chorvatsku prohlášen za nezvěstného.

Článek je založen na překladu textu The tragically powerful story behind the lone German who refused to give Hitler the Nazi salute z roku 2015

(Překlad Stanislav Kolařík)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *