Jak na správné zavlažování zahrady

Jak na správné zavlažování zahrady

I když se nám za pár měsíců ukáže zima, se zavlažováním zahrady bychom ještě neměli polevovat. Slunce nám stále dává najevo svou sílu a ještě to nevypadá, že by plánovalo letos odejít. Rostlinám se proto na zahradě i během začínajícího podzimu daří, což znamená, že zavlažování opravdu ještě není u konce. Abyste však svým zavlažováním rostlinám spíše neublížili, je třeba si říct, jak k zavlažování zahrady přistupovat.

Hlavně nepřevlažujte

Zkušení zahradníci říkají, že je třeba přistupovat k zavlažování velice opatrně. Hlavně by se nemělo převlažovat, radí. V ideálním případě by si každý majitel zahrady měl rozdělit závlahovou denní dávku na několik částí a postupně zahradu zalévat. Zpravidla se zavlažuje z rána a později k večeru. Někdy se může stát, že se celá denní dávka ani nevyužije – zkrátka ten den neprahne tolik sluníčka nebo zaprší.

Zalévejte jen to, co roste

Co se týče zavlažování, je dobré se držet jednoho pravidla – a sice zavlažujeme jenom to, co roste. Neměli bychom zalévat terasy, chodníky ani jiné zpevněné plochy nebo dokonce nábytek či gril. Pokud zrovna nastavujete zavlažovací systém, je třeba ho navrhnout tak, aby opravdu nezasahoval na nerostoucí plochy, kterým by nadměrná voda mohla spíše uškodit.

Jak na zavlažování keřů a stromů

Rostliny a keře společně se stromy se zavlažují krapet jinak. Keře a stromy bychom měli zavlažovat takzvanou kapkovou závlahou. Takzvaná kapková závlaha je hitem posledních let. Nemůžeme se tomu divit, jedná se o způsob zavlažování, který zajišťuje, že se voda dostává přímo do kořenové zóny. Voda tedy nijak netrápí listy ani jinak rostlinu, respektive tedy keř nebo strom nezatěžuje.

Důležité je zavlažovací systémy kontrolovat

Důraz bychom měli klást rozhodně na kontrolu zavlažovacích systémů. Pořád je to jenom technika a může se stát, že dojde k nějakému problému. A někdy je opravdu příliš pozdě daný problém jakkoli řešit. Kontrolou však budeme předcházet podobné situaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *